9.5 C
Alba Iulia
П’ятниця, 9 Серпня, 2024

Учбово-лабораторний корпус ЛНТУ переобладнали під енергоефективний гуртожиток за кошти ЄС

Завдяки фінансуванню Європейського союзу, учбово-лабораторний корпус Луцького національного технічного університету було переобладнано під енергоефективний гуртожиток для студентів, викладачів та їх родин, які покинули інші регіони України через війну.

Пише 3m2.ua.

Проєкт реалізовується за участі НЕФКО, яка впроваджує програми ЄС в Україні за підтримки урядів скандинавських країн та інших зацікавлених сторін. Це перший завершений проєкт задоволення нагальних житлових потреб, профінансований ЄС через Інвестиційну платформу сусідства (NIP).

Унікальні можливості та мережа контактів НЕФКО забезпечують швидку та прозору реалізацію проєкту. Будівельні роботи в гуртожитку розпочалися у листопаді 2022 року та завершилися у вересні 2023 року.

НЕФКО розпочала співпрацю з Луцьком 2013 року й відтоді профінансувала п’ять інших проєктів підвищення енергоефективності та очищення стічних вод у місті та продовжує реалізовувати проєкти, попри війну.

За оцінками Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, наразі в країні налічується біля восьми мільйонів внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Через таку кількість переселенців постали нагальні потреби, які необхідно задовольнити, передусім — щодо забезпечення їх житлом. Згідно з наказом Міністерства освіти і науки, студенти, викладачі та співробітники Донецького національного технічного університету разом із їхніми сім’ями були переведені до структури ЛНТУ, спеціально відведеної для цієї категорії ВПО.

До ремонту колишній учбово-лабораторний корпус погано тримав тепло, і йому бракувало автоматизованих систем погодинного контролю та регулювання подачі тепла залежно від погоди. Крім того, у будівлі використовувалося застаріле освітлення, а її енергозабезпечення покладалося виключно на традиційні джерела енергії, що призводило до значних витрат.

Грант ЄС у розмірі 1,66 млн євро, яким управляла НЕФКО, дозволив реалізувати низку заходів підвищення енергоефективності. Окрім підведення основних комунікацій, замінили дах, поставили вікна, утеплили фасад. Оскільки гуртожиток переобладнали, створивши житлові кімнати, кухні, санвузли та місця загального користування, мешканці тепер мають кращі умови проживання.

Очікується, що ці модернізаційні заходи призведуть до зниження споживання електроенергії приблизно на 40%, а споживання тепла — приблизно на 65% на рік. Це призведе до щорічної економії університету близько 50 700 євро.

«Цей міжнародний проєкт надзвичайно важливий для Луцька. Гуртожиток термомодернізовано, замінено усі комунікації, перекриття. Тристоронній інвестиційний проєкт НЕФКО, ЛНТУ та міської ради — приклад успішної реалізації програми міжнародної допомоги, а також вдалого менеджменту на місцях», – прокоментував Ігор Поліщук, міський голова Луцька.

Останні новини:

Зараз читають